Mardekár Malazár
A maga idejükben a Roxfort négy alapítója voltak a kor leghatalmasabb varázslói és boszorkányai, így Dumbledore tökéletesen illett volna közéjük. A négy varázsló közül azonban az egyikük mást akart. Mardekár birtokában volt egy olyan hatalmas és félelmetes képességnek, aminek Dumbledore soha, ez pedig a párszaszó, és bár ez nem egy világmegváltó képesség, mégis a maga módján Mardekár tökéletesen hasznát tudta venni.
Ilyen tulajdonság még a pálcakészítés is, hiszen bár Dumbledore természetesen kiválóan értett a pálcákhoz, talán nem annyira, hogy készítsen is, nem úgy Mardekár.
 

Nicholas Flamel
Nem állíthatjuk, hogy Flamel hatalmasabb lett volna Dumbledorenál, de tény, hogy jobb alkimista volt nála, és arról sincs információ, hogy Dumbledore mennyire lehetett otthon a bájitalkészítésben, habár, mint tudjuk, ő fedezte fel a sárkányvér 12 felhasználási módját, ami szintén nagy szó.
Nicholas Flamel viszont elkészítette a Bölcsek Kövét, mely biztosítja az örök életet, bár ehhez is szüksége volt Dumbledore segítségére. Viszont, ha a tudás erő, akkor ebből a szempontból Flamel valószínűleg erősebb volt Dumbledorenál. 

Voldemort
Attól, hogy Voldemort félt Dumbledoretól, még nem biztos, hogy ő volt a gyengébb. Márpedig tudjuk, hogy Voldemort egy igen okos és erős varázsló volt, ez tagadhatatlan. Egy párbajban Voldemort csak és kizárólag a sötét mágiából és a dühből valamint a félelemből volt képes táplálkozni, épp ezért volt nagyon erős, viszont Dumbledore ismeri mindkét oldalt, csak éppen tudja, hogy melyiket célszerű használnia.

Hugrabug Helga
Hugrabug Helga neve is kiemelkedő a Roxfort alapítói közül, hiszen tudjuk róla, hogy egy nagyon okos és keményen dolgozó boszorkány volt, aki folyamatosan az egyenlőségre és elfogadásra törekedett, és valószínűleg nemcsak neki, hanem egész családjának tiszteletreméltó ereje volt. A varázsvilágban sokan hallottak már a nevéhez köthető kehelyről, többen, mint Dumbledore egynéhány találmányáról.

Herpo the Foul
Herpo abban volt jó, hogy rossz legyen, és nagyon erős is ezáltal sőt, mi több, „feltalálja” a sötét mágiát. Ez már önmagában felveti, hogy bizonyos szempontból erősebb varázslóról van szó, mint Dumbledore.

Griffendél Godrik
Az összes alapító közül Dumbledore leginkább Griffendéllel hasonlítható össze, és nemcsak azért, mert állítólag ő maga is Griffendéles volt, de mindketten igyekeztek kiállni a mugliszületésűek jogaiért is, és ez már alapból hatalmas erőre enged következtetni. Griffendél Godrick-é volt a Teszlek Süveg “ruhadarab”, ami mára már a Roxfort tulajdona.

Ollivander
Varázshasználati szempontból nem igazán ismertük meg Ollivander urat a történet során, viszont egy másik, lenyűgöző képességén volt a fókusz: a pálcakészítésen valamint a pálcaismereten. Szinte egyértelmű, hogy Dumbledore hatalmas tudása ellenére Ollivander úr mégiscsak többet tud a pálcákról és azok mágiájáról sőt, még el is készíti őket. 

Hollóháti Hedvig
Hollóháti neve egybeforrt az ésszel, hiszen, mint tudjuk, az általa alapított házba az éles eszűek kerülnek. A legenda szerint Hollóhátihoz fűződik az a diadém, ami hatalmas tudást biztosít viselőjének. Nem véletlenül lett belőle később Voldemort nagyúr egyik horcruxa.

Credence Barebone
Credencenek nincs valódi varázsereje, hiszen mélyen elfojtotta magában már évek óta, olyannyira, hogy létrehozott egy obskurust is, ami egy nagyon-nagyon erős jelenség. Mikor ezt szabadjára engedte, egyértelműen erősebbé vált bármelyik varázslónál, beleértve Dumbledoret is. Talán szembenéznek egymással a Legendás Állatok 2-ben!

Cadmus Peverell
A három testvér által birtokolt tárgyak közül Cadmusé a legérdekesebb és a leghihetetlenebb. Egy olyan követ kért, amely visszahozza a holtakat az életbe. Ezáltal megnyerte magának a világ egyik leghatalmasabb képességét: befolyásolta az élet rendjét, így, amíg önmaga is bele nem őrült ebbe, az egyik leghatalmasabb mágussá válhatott ezáltal.

 

Harry Potter
Igen, tudjuk, hogy Harry nem a legokosabb, akit ismerünk, nem is a legerősebb, és kevésbé tehetséges is, mint Dumbledore valaha is volt, de ő a fiú, aki túlélte!
Mint tudjuk, Harry Potter vált végül egy kis időre a Halál Urává, nem pedig Dumbledore, ahogyan azt anno szerette volna. 

Antioch Peverell
Amióta léteznek pálcák a varázsvilágban, valószínűleg sokan vágynak arra, hogy az övék legyen a legerősebb, a leghatalmasabb. Sőt, vannak, akik ezt el is szeretnék hitetni másokkal, de természetesen a fele sem igaz ennek. Ez nem igaz Antiochra, akinek tényleg átlagon felüli pálcát sikerült birtokolnia, és első tulajdonosként még Dumbledorenál is jobban tudta használni.

Delphini
A halálfaló Bellatrix Lestrange és Voldemort nagyúr gyermeke két hatalmas és erős mágus sarjaként született. Míg Voldemort az erő és az ész, Bellatrix pedig a hűség és elkötelezettség képviselője, már az őrült szinten, de Delphini ezeket mind örökölhette tőlük.