A varázslópénzről és a Gringottsról

A Gringotts a varázslók egyetlen bankja, habár nagy valószínűséggel a Nagy- Britannián kívül élő varázslóknak is van bankjuk, azonban Harry Potter világában egyedül ezt a bankot emítik és a történet kapcsán is ez a legfontosabb. Londonban, az Abszol- úton található fehér épület, kívül bronzkapuval, beljebb ezüst kapubejárattal. Az ezüstajtó felirata figyelmezteti a belépőt a rá leselkedő veszélyekre:

„Ki idegen kincset áhít,
Annak e hely csapdát állít.
Add fel, tolvaj, ne légy dőre,
Varázslat e kincsek őre.”

A Gringotts bankban koboldok dolgoznak. A koboldok zsugori, ám nagy varázserővel rendelkező, apró teremtmények, akiktől még a varázslók is tartanak. A bank föld alatti barlangrendszerében, széfekben őrzik a pénzt és más értékeket; a széfeket számos alagút segítségével lehet megközelíteni és mindegyiket más- más varázslat őrzi. Némelyiket sárkányok őrzik, ilyen Bellatrix Lestrange széfje is. Harry a bankban tárolja a szülei által ráhagyott örökséget.
A sorozat első részében (Harry Potter és a bölcsek köve) Albus Dumbledore, a Roxfort varázslóiskola igazgatója a A 713-as széfben őriztette a bölcsek kövét. Ezt próbálja meg Voldemort megszerezni, de hiába tör be a Gringottsba, mert a széfből épp aznap vitte el a követ Rubeus Hagrid, Dumbledore utasítására. 

Az utolsó részben már a halálfalók ellenőrzése alatt áll a bank. A Voldemort elleni küzdelem egyik lépéseként Harry, Ron és Hermione kirabolják a bankot egy Ampók nevű kobold segítségével. Bellatrix Lestrange széfjéből, Hugrabug Helga örökségét, a kétfülű arany kelyhet viszik el. Ők az egyetlenek akik sikerrel törtek be a bankba, és ráadásul a széfet őrző sárkány hátán menekültek el.  A bankban dolgozó több száz kobold közül Ampók, Gornuk és Bogrod szerepel névvel a cselekményben. A bank alkalmazásában áll az átoktörő Bill Weasley és félállásban Fleur Delacour is.

 A pénzek közül a legértékesebb az arany Galleon. Jele: (angolul is Galleon) Létezik az ún. Hamis Galleon is, ami Leprikón aranyból készül és pár óra alatt eltűnik, tehát nem helyettesíti az igazi Galleont. Nagyon népszerű a Kviddics kupákon fogadásokkor. A különbséget az igazi és hamisítvány között csupán a koboldok képesek megmondani. Persze amint eltűnik a Leprikón arany, mindenki rájön az átverésre. 

Értékben következik az ezüst Sarló. Jele:  (angolul Sickle). Senkit ne tévesszen meg a név, itt nem a kertben használatos sarlóról van szó, hanem a varázslópénz Sarlóról. 17 Sarló tesz ki 1 Galleont.

A sort a bronz Knút zárja. Jele:   (angolul Knut) 29 Knút tesz ki 1 Sarlót és 493 Knút ér annyit, mint 1 Galleon. Ahogyan az érték csökken, úgy nőnek a számok, ez leginkább a Knútnál figyelhető meg. Az átváltások Forintban nem lehetnek sosem teljesen pontosak, mivel túl sok a kerekített tizedes érték. Érdekesség, hogy a Reggeli Próféta (ami a varázslók egyik újságja) 1 Knútba kerül, ha bagolypostával érkezik. 

forrás: Harry Potter Wiki

Táblázat a muglipénz átváltásokhoz

  1 Knút 1 Sarló/ 29 Knút 1 Galleon/ 17 Sarló/ 493 Knút
Angol Font 0,01 £ 0,29 £ 4,93 £
Euró 0,01  € 0,33 € 5,58 €
Forint kb. 3,95 Ft kb. 115 Ft kb. 1925 Ft

* A Forint átváltás árfolyamtól függő.  

Táblázat a varázslópénz átváltásokhoz

1 Knút az 1 Sarló az  1 Galleon az
1 Knút 29 Knút 493 Knút
0.03448… Sarló 1 Sarló 17 Sarló
0.002028… Knút 0.05882… Galleon 1 Galleon

 A varázslópénzek átváltása magyar Forintra sajnos közel sem olyan egyszerű. J.K Rowling némely kiegészítő köteténél az eredeti ár mellett olvashatjuk, hogy mennyibe kerülne varázslópénzben. Ilyen pl. a Legendás állatok és megfigyelésük könyv is, aminek hátlapján az 1980 Ft mellett olvashatóvaz 1 galleon 11 sarló árjelzés is. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy átváltva akkor mennyi is az annyi.

1980 Ft = 1 galleon 11 sarló

A korábbi táblázatokból tudjuk, hogy 1 galleon az 17 sarló, tehát

1980 Ft = 28 sarló

70.71 Ft = 1 sarló

Az átváltások azonban messze vannak a valóságtól, mivel a Galleon aranyból készült. Egy gramm arany 42 Eurót ér. Ha a átlag pénz érme méreteket tekintünk, akkor egy 20 Eurócentes 5,74 gramm. J. K. Rowling megemlíti, hogy a Galleon szokatlanul nagy méretű. Tehát csak egy logikus magyarázat van, az, hogy a Galleon nem tiszta aranyból készül. A Galleonok nagy valószínűséggel titkosított méretekkel és arányokkal készülnek, valamint el vannak látva bizonyos varázslatokkal, hogy ne lehessen őket mugli pénzre cserélni.