Minden háznak van egy klubhelyisége, amelyek bejárata előtt egy festmény áll őrt, vagy éppen egy titkos fal mögé vannak elrejtve. A bejutáshoz szükség van a jelszóra, amelyet évente akár többször is megváltoztatnak. A klubhelyiségben karosszékek, kanapék vannak elhelyezve a tanulók számára, akárcsak íróasztalok a tanuláshoz. A helyiséget kandalló tartja melegen, amely mellett este társaloghatnak a diákok. Faliújságok vannak minden klubhelyiségben, akárcsak a kastély forgalmasabb pontjain. A tanév folyamán a tanulók hálóhelyiségekben alszanak, amelyek a klubhelyiségbe nyílnak. Minden évfolyamnak két hálóhelyisége van, egy a fiúknak, egy pedig a lányoknak. Az összes diáknak nagy baldachinos ágya van a ház színének megfelelő szövettel, és vastag fehér párnája. Az ágyak mellett éjjeliszekrények állnak, emellett minden helyiségben van egy kancsó hideg víz és egy tálca poharakkal.
Bizonyos hétvégéken a harmadéves vagy idősebb roxfortosok, ha van szülői engedélyük, lesétálhatnak a közeli Roxmorts településre, ahol kocsmákban, éttermekben és boltokban múlathatják az időt. A könyvekből kitűnik, hogy az iskola és a falu között jó kapcsolat van, a diákok jól kijönnek a helybéliekkel. A kedvenc roxmortsi célpontok közé tartozik a Mézesfalás édességbolt, Zonko Csodabazára, a Szellemszállás (a szóbeszéd szerint Britannia leginkább kísértetjárta épülete) és a Három Seprű nevezetű kocsma.

A Roxfort minden tanulója tagja a négy iskolai ház valamelyikének, amelyek az őket alapító boszorkányról vagy varázslóról vannak elnevezve. Mivel a tanulók jóformán teljes idejüket az azonos házban lévő diákokkal töltik, ez a rendszer meghatározó része a roxforti mindennapoknak.

Griffendél (angolul Gryffindor) – alapítója Griffendél Godrik
Hugrabug (angolul Hufflepuff) – alapítója Hugrabug Helga
Hollóhát (angolul Ravenclaw)– alapítója Hollóháti Hedvig
Mardekár (angolul Slytherin)– alapítója Mardekár Malazár
Az iskola minden házának van egy vezetőtanára, akinek egyfajta vezetői és fegyelmezési feladata van saját házának diákjai fölött. A házak vezető tanárai Harry Potter tanulmányi ideje alatt:

Griffendél – Minerva McGalagony
Hugrabug – Pomona Bimba
Hollóhát – Filius Flitwick
Mardekár – 1-6. Perselus Piton 7. Horatius Lumpsluck
Ugyancsak minden háznak van egy kísértete:

Griffendél – Félig Fejnélküli Nick (Sir Nicholas de Mimsy-Porpington)
Hugrabug – Pufók Fráter
Hollóhát – Szürke Hölgy (Hollóháti Heléna)
Mardekár – Véres Báró