A különféle fafajták erejéről és tulajdonságairól szóló alábbi leírás azokból a jegyzetekből származik, melyeket hosszú pályafutása alatt írt össze Garrick Ollivander úr, akit sokak a világ legjobb pálcakészítőjének tartanak. Ahogy az kiderül, Ollivander úr hisz benne, hogy a varázspálca-fák szinte már emberi érzékenységgel rendelkeznek.

Ollivander úr az alábbi szavakkal kezdi jegyzeteit:

Minden egyes varázspálca egyedi: saját jellemét a készítésére használt fa, és a mag alapanyagát adó lény határozza meg. Sőt, attól a perctől fogva, hogy a pálca megtalálta megfelelő gazdáját, nem csak tanítja partnerét, de ő maga is sokat tanul tőle. Éppen ezért, a következő általános leírások azokra az egyes fafajtákra vonatkoznak, amelyekkel a legjobban szeretek dolgozni, és nem a belőlük készült egyedi pálcákra.

Fák, amikből a pálca készülhet

 

 Kőris: Kemény, de hajlékony anyagú fa, éppen ezért a seprűgyártás alapanyaga is. Az élet nem is létezhetne e nélkül a fa nélkül. A skandináv mitológia szerint az első emberpár fából lett, ráadásul a férfi, Ask, kőrisfából.

 

Bükk: A magas, szürke kérgű bükkfák előszeretettel nőnek tavak vagy tengerek partján, mert nagyok kedvelik a nedves talajt. A fa anyaga világossárga színű, nem túl drága, könnyen megmunkálható, nyilván ezért kedvelt anyaga a pálcagyártásnak.

 

Cseresznye: Aranyszínű, kemény anyagú fa, színe idővel sötétvörös árnyalatot vesz fel. Igen értékes anyag. Mágikus szempontból a fűzfával együtt a jövendőmondás egyik jó alapanyaga.

 

Ébenfa: Különösen súlyos, csaknem teljesen fekete színű trópusi keményfa, a legtöbb mágikus tulajdonsággal rendelkező fák egyike. A datolyaszilvan rokona.

 

 Magyal: Fehér, kemény anyagú, magas fa. Bizonyos cserjeváltozatait karácsonyfának használták, innen az angol “holly” elnevezés, amely a “szent” (holy) szóból származik. A kelták régóta használják a magyalfát annak mágikus védelmi képességei, tisztasága és ereje miatt, így jól illett ahhoz, hogy Harry Potter pálcája is éppen ebből a fából legyen.

 Gyertyán: Nagyon kemény anyagú, csaknem teljesen fehér színű fa. Akkor használják, ha a tárgy előreláthatóan nagy erőhatásnak lesz kitéve, mint például különböző szerszámok nyelei. Keménysége miatt nehezen megmunkálható, éppen ezért a gyertyánpálca előállítása nem könnyű dolog. Viktor Krum pálcája gyertyánból készült.

MahagóniMahagóni: Trópusi eredetű, sötét, vörösesbarna színű fa. Nagyon drága, akkor használják, amikor tartós anyagra van szükség, főleg bútorok és hajók készítésekor. James Potternek, Harry apjának pálcája volt mahagóniból.

 

Juhar: Világos színű keményfa. Leselei egyedi formájúak, ősszel aranytól a vörösig minden színben megtalálhatók. Nedvéből szirupot készítenek. Bár sokan azt gondolják, hogy fája világos, sőt, egyenesen barackszínű, a juhar fája egyaránt lehet egyszínű világos, de sűrűn mintázott sötét aranyszínű is.

 

Tölgy: A makktermő tölgy anyaga sötét aranyszínű keményfa. A tölgyfát sok mitológiai történet az erővel köti össze, így nem csoda, hogy a félóriás, Hagrid pálcája is tölgyből készült. A kelták a tölgyligeteket szent helynek tartották. A tölgyek a walesi népmesékben is gyakran előfordulnak, és nagy varázsképességgel bírnak.

Rózsafa: Trópusi keményfa, illata gyakran ugyanolyan erős, mint virágáé. színe olyan mély vörösesfekete, hogy gyakran lilába játszik. A zongorákat gyakran készítik rózsafából, mivel a rózsafa “nőiességét” a szépséggel kapcsolták össze. Fleur Delacour pálcája készült rózsafából.

Szőlőfa: Bár a fa szerepel a régi kelta fa-kalendáriumokban, mégpedig az augusztus-szeptember hónapokhoz kapcsolva, a mai világban a szőlőfa nem létezik, legalábbis már nem, így soha nem kapott tudományos besorolást.

Fűzfa: Vékony levelű, rugalmas ágú fa. A Bibliában a fűzfa a szomorúság jelképe. Sokáig úgy tartották, hogy ezek a fák mind varázslat alatt állnak, s ha valaki a szomorúfűz ágai alá merészkedik, fucsa dolgok érhetik. A fűz a cseresznyéhez hasonlóan kitűnő anyag a jövendőmondáshoz. Lilynek, Harry édesanyjának ebből készült a pálcája.

Tiszafa: A vörös toboztermésű tiszafát rugalmassága miatt íjak készítésére használták. A tiszafák több ezer évig is elélhetnek. Ginny Weasley varázspálcája is tiszafából készült. Például Ron Weasley második pálcája ilyen fából készült

 

Bodzafa: Egyetlen pálcáról tudjuk, hogy ebből készült, a Pálcák Uráról.