Roxfort Kastély egy csodálatos, mágikus épület a maga bástyáival és tornyocskáival. Ez ad otthont a Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskolának. Ha muglik közelednek a kastély felé, csupán romokat fognak látni, és egy táblát, hogy belépni életveszélyes és tilos. Roxfort egy erdős területre épült, közvetlenül egy hatalmas tó mellé, Skócia hegyei közt. A bejáratot jókora tölgyfa ajtók képezik, amik többé-kevésbé nyugatra néznek. A tó a kastély déli oldalán helyezkedik el. Az erdő hatalmas, és dél felé terül el.

Mégis mit mondhatunk Roxfortról? Hogy néz ki? Nos, az biztos, hogy rendkívül nagy. Hét emeletes magasság elég masszív alap egy kastélynak, főleg ha azt számítjuk, hogy a 900-as években még nem nagyon építették kőből az épületeket. Néhányan azt mondják, hogy a kastélyokat a varázslók találták fel, a muglik csak másolták őket. Roxfort rengeteget változott az idők során. Amikor felépült, a kastély még sokkal kisebb lehetett, talán csak akkora, mint egy módosabb ember háza. Aztán ahogy egyre több tanuló érkezett, az iskolát bővíteni kellett. A csatornázás például teljesen modern, és ez 1000 évvel ezelőtt biztosan nem volt így. Szobákat építettek hozzá (vagy azok maguktól „nőttek”, amikor szükség volt rájuk) és az egész épület átjárók, folyosók, termek, ajtók és lépcsősorok kuszaságává ált. Néhány titkos átjáróból valószínűleg szobák, csarnokok, esetleg egész emeletek vagy szárnyak bontakoztak ki, üres helyeket hagyván maguk mögött.

1. emelet
-Mugliismeret-tanterem: a harmadik évben Hermione az I. emeleten válik el a fiúktól a mugliismeret vizsgájára menet.
Sötét varázslatok kivédése tanterem: mikor Lockhart “elkapta” Harry-t az udvaron, beterelte őt egy oldalajtón a kastélyba (így a földszinten voltak), végigvezette egy folyosón (nagyteremmel szemben lévő földszinti folyosó), majd felterelte egy lépcsőn (így már az első emeleten vannak).
Tanári szoba: Lupin a harmadik évben ide hozta az osztály, hogy itt gyakoroljanak egy szekrénybe férkőzött mumuson. Az SVK-tanteremtől két folyosónyira vezette Lupin a tanulókat, így jutottak el a tanári szobához, vagyis elméletileg egy emeleten van a tanteremmel. Az első évben viszont a tanári szoba a bejárati csarnokból nyílott, vagyis itt is jelen van a Roxfortban helyiségek vándorlása…
-Mágiatörténet-tanterem: tágas tanterem, előfordul, hogy Binns professzor a táblán keresztül jön be, majd távozik a teremből.
Az átváltoztatástan-tanár szobája: McGalagony professzor szobája az első emeleti folyosóról nyílik.
-Gyengélkedő: rengeteg ágy található itt fehér lepedőkkel, paravánokkal és ágytálakkal. Innen nyílik a javasasszony, Madam Pomfrey szobája. A 4. évtől a harmadik emeletre költözött.

2. emelet
-Hisztis Myrtle mosdója: használaton kívüli mosdó, ahol Hisztis Myrtle kísért. Itt található a Titkok Kamrájának bejárata egy mosdókagyló mögött, melynek csapjára egy kígyót karcoltak. Rosszul karbantartott berendezésű, nyomasztó hangulatú helyiség.
-SVK tanár szobája: minden tanár idejében máshogy festett, Lockhart szobáját saját magáról készült képek díszítették, Lupin szobájában akváriumok voltak láthatók a szobában, bennük olyan lényekkel, melyeket az órán készült bemutatni. Mordon (Barty Kupor) idejében malíciamutatók és álságdetektorok és egy hétzáras láda volt a szobában, Dolores Umbridge idején pedig színes kiscicákat ábrázoló tányérok, csipke- és virágmintás terítők, szárított virágok.
(A TK7-ben Harry a második emeleten keresi fel Lockhartot a szobájában, ez azonban ellentmondás is, hisz mikor a II. emeleten meglátják a feliratot a falon és a kővé dermedt Mrs Norrist, Lockhart azt mondja, hogy az ő szobája egy emelettel feljebb van, vagyis a III.-on)

3. emelet
-Púpos boszorka szobra: a Roxmortsba vezető titkos út bejárata.
“Tiltott folyosó”: Bolyhoska itt őrizte a Bölcsek kövének kamrájához vezető folyosók bejáratát, a csapóajtót.
Trófeaterem: Roxfortban a trófeateremben tartják az összes régi kitüntetést, díjat, szobrocskát, serleget és medált szép kristályüveg mögött. Az iskolaelső fiúk és lányok nevei is itt vannak listába szedve. Ide tartozik még egy hosszú galéria tele lovagi páncélokkal. Hóborc egyik kedvenc elfoglaltsága a trófeateremben ugrabugrálni.
-Bűbájtan terem
Gyengélkedő: a 3. évben még az első emeleten volt.

4. emelet
Folyosó: a beomlott titkos alagút innen indult egy tükör mögül. Egy mosdó is van ezen az emeleten, ahová Montague egyszer egy vécékagylóba beszorult. Harry egyszer összefutott ezen a folyosón Hóborccal a negyedik évben. A folyosó falán egy tájkép lóg, oda bújt el a Kövér Dáma, miután Sirius Black megrongálta a festményét. A folyosó egy lépcsőhöz vezet, mellyel egy emeletet juthatunk lejjebb. A folyosó felénél lóg egy falikárpit, mögötte egy lépcső található (melynek végén szintén van egy), közepén található a trükkös lépcsőfok, melyet át kell ugrani, bár Harry a negyedik évben a prefektusi fürdőből visszafelé tartva a láthatatlanná tévő köpenye alatt, a Trimágus Tusán szerzett aranytojással a kezében rálépett erre a lépcsőfokra, mely elnyelte a lábát és így majdnem lebukott Piton előtt, ha Mordon nem jön a segítségére.
Könyvtár: a roxforti könyvtár több ezer polcon könyvek tízezreit sorakoztatja fel rengeteg szekcióban. A könyvtár végében található a zárolt rész, melyet alsóbb éves diák csak tanári engedéllyel látogathat. A könyvtár este 8-kor zár. A csokoládé (és valószínűleg az összes többi étel) fogyasztása a könyvtárban szigorúan tilos. A könyvtárban van várólista is, melyben a tanulók előre kifejezhetik könyvigényüket.
Edevis tükrének terme

5. emelet
Folyosó: Balgatag Boris szobrától a Griffendél-toronyig vezető legrövidebb út ezen folyosó végén kezdődik, míg a negyedik emeletre vezető legközelebbi lépcső éppen az ellenkező irányban van.
Prefektusi fürdő: ebben a fürdőben jött rá Harry a negyedik évben a Trimágus Tusán szerzett aranytojás titkára. Bejárata az ötödik emeleti folyosóról nyílik, Balgatag Boris szobrától a 4. ajtó. A jelszó: pacsuli. A fürdőben a falak és a padló fehér márványból készültek, a világítást csillárba foglalt gyertyák szolgáltatják. A hatalmas márványmedence körül csapok százai vannak elhelyezve, mindegyikbe valamilyen drágakővet foglaltak és mindegyikből más folyik, nemcsak víz, hanem pl. habfürdők, olajok , buborékok stb. Az ablakokat fehér függönyök takarják. A sarokban egy halom fehér, puha törülköző található.
Simaszájú Gergely szobra: a Keleti Szárny egyik folyosóján áll, ahová Fred és George mágikus mocsarat bűvöltek, mielőtt elhagyták Roxfortot.

6. emelet
Mosdó: itt párbajozott Harry Malfoyjal a hatodik évben.

7. emelet
Folyosók: a folyosón található Badar Barnabás mozgó faliszőnyege, mellyel szemben a Szükség Szobájának bejárata van. A folyosó egyik végén ablak van, másik végén egy ember nagyságú váza. Egy másik folyosón van a kőszörny, mely az igazgatói irodát őrzi a hatodik évben (bár a korábbiakban nem itt van). Az egyik hetedik emeleti folyosón találkoztak Harryék Sir Cadogan-nel, aki megmutatta nekik a jóslástan terem felé vezető utat.
Langaléta Lanchan szobra: a Kövér Dáma portréja és a hatodik emeletre vezető lépcsőtől jobbra áll. 
Szükség Szobája
Griffendél klubhelyisége: bejárata a Kövér Dáma portréja mögött, mely csak jelszóra enged utat. A portrélyukon bemászva a Griffendél-torony legalsó szintjére jutunk, innen nyílnak a hálótermek. Hálótermek – fiúknak és lányoknak évfolyamonként külön – egy kör alakú terem baldachinos ágyakkal és nagy ablakokkal (bár ez nem a hetedik emelet, hanem a Griffendél-torony, ami a hetedik emelet fölött van). A klubhelyiségben puha fotelek, kanapék, kandalló és íróasztalok találhatók.
Jóslástan terem: az Északi Torony alapja, kör alakú terem, egy mennyezeti csapóajtón át lehet bejutni egy létrán. A teremben nagyon meleg van, fűszerillat terjeng. Mindenütt kis kör alakú asztalok és puffok, a falak polcokkal vannak tele, melyeken teáscsészék, kristálygömbök, kártyapaklik, stb.
Bűbájtan tanár szobája: Flitwick professzor szobája Dumbledore professzor elmondása szerint a Nyugati Toronytól számolva a 13. ablak mögött található.
Átváltoztatástan terem: Harryék az első jóslástan óra után leereszkedtek a padlásszobából a csigalépcsőn arra a folyosóra, ahol Sir Cadogan-nel találkoztak, majd pár folyosón baktattak végig(vagyis lépcsőn nem) átváltoztatástan órára menet, így ezen az emeleten kell lennie az átváltoztatástan teremnek is.
Igazgató szobája: egy kőszörny őrzi a forgólépcsőt, csak jelszóra ugrik félre, hogy utat engedjen. Bejárata fényes tölgyajtó griffet formázó kopogtatóval. A helyiség tágas, kör alakú. A falakat az előző igazgatók és igazgatónők portréi takarják. Közvetlenül az igazgató íróasztala mögötti polcon a Teszlek Süveg trónol, mellette csinos üvegtárolóban Griffendél kardja pihen. Egy másik falnál kandalló helyezkedik el. Az igazgató asztala hatalmas, és karmos lábakon áll, mögötte az igazgató karosszéke áll, ezenkívül még pár szék vendégek fogadására. Dumbledore idejében pipaszár lábú asztalokon „füstöt eregető kis ezüst szerkezetek” voltak találhatók, ezenkívül az ajtó közelében egy kis arany ülőrúd állt Fawkes, a főnix számára. Az ülőrúd mögött pedig egy fekete szekrényke, ahol a merengő található. A szobát kör alakú ablakok is megvilágítják, melyek keletre néznek és kilátás nyílik róluk a kviddicsstadionra is.